Școala Gimnazială ,,Răducanu Rosetti” Căiuți a fost inclusă de organizația NARADA proiectului ,,Împreună pentru școala noastră”

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Școala Gimnazială ,,Răducanu Rosetti” Căiuți a fost inclusă de organizația NARADA proiectului ,,Împreună pentru școala noastră

Școala Gimnazială Răducanu Rosetti Căiuți dispune de un singur corp de clădire, construit în anul 1983, având două nivele. Activitatea didactică se desfășoară în două schimburi. În acelaşi corp de clădire se află şi cele două grupe ale Grădiniţei cu program normal Căiuţi. Reabilitarea și modernizarea clădirii actuale presupune înlocuirea ferestrelor, ușilor, pardoselilor (gresie sau linoleum antibacterian) și izolare termică exterioară. In unitatea noastra de învăţământ funcționeaza grupele de grădiniță (2 grupe), clasele primare (9 clase de la pregatioare pana la clasa a IV-a inclusiv), schimbul I-de la ora 8 la 12 si clasele gimnaziale (8 clase), schimbul II, de la ora 12.30 la 18.30

Ne-am simțit recunoscători că avem șansa să îmbunătățim acest loc, că vom putea da o altă înfățișare contextului material local al educației. Considerând rolul înălțător al actului educativ considerăm că este esențial ca el să se desfășoare într- un spațiu adecvat, unul în care ferestrele să nu țipe (este expresia folosită de o fetiță, atunci când într-o dimineață bătea vântul puternic prin ferestrele care nu erau bine izolate), în care podelele să nu ne pună piedică pentru că de bătrânețe au denivelări, unde să nu ne agățăm hainele în lambriul de pe holul școlii. Cum le putem consolida încrederea într- o instituție când în locul unde ne desfășurăm activitatea lucrurile au început să se degradeze?

Încrederea cu care vin la școală, dorința lor de-a ști ne determină pe noi, cadrele didactice în frunte cu doamna director, model de perseverență și determinare, să facem tot ce ne stă în putere să le oferim cele mai frumoase experiențe, acestea fiind traduse prin serbările de Crăciun (în cadrul uneia dintre ele toți elevii ciclului primar și preșcolar au primit cadouri de la Moș Crăciun – dacă le-ați fi văzut ochii sclipind de bucurie când primeau emoționați cadourile, ați înțelege) și apoi  proiectele educaționale:  proiectul de donare a unor cărți ,,Redă-mi viața” în cadrul căruia ei erau eroii care salvau cărțile de la uitare (cu câtă bucurie au deschis cărțile primite!, cu ce simț al datoriei le-au citit pentru a fi salvatorii lor! și apoi le-au oferit mai departe, ori au făcut schimb între ei, păstrând vie cartea); proiectele despre toamnă realizate într-o abordare outdoor în care ei au fost  prinți și prințese ale toamnei (cu câtă dărnicie ofereau, cu bagheta magică, frunzelor culoarea toamnei și cât de firești erau chipurile scăldate de lumina caldă a toamnei și de zâmbetele născute din sufletele lor pure, rezonând cu natura, în ploaia de frunze;  într- un alt proiect desfășurat în ,,Săptămâna Verde” când au aflat că planeta noastră-i suferindă, au spus răspicat: ,,Gestul meu contează”, refuzând să intoxice natura cu ambalajele produselor cumpărate (târziu după această săptămână, o elevă ce doar terminase de mâncat un corn, a evidențiat gestul de-a păstra ambalajul spunând: ,,Gestul meu contează!”. Inima ni se inundă de bucurie când vedem că păstrează cu ei valorile pe care dorim să le insuflăm.

 

Cum am putea să ne implicăm mai puțin când ei sunt emoție pură?! În perioada dificilă a covidului, într-o oră on-line, o fetiță a întins mâna după ghiozdanul ce-i era lângă biroul de acasă, iar gestul a purtat-o printr-un tunel Proustian ce-a făcut-o să-mi declare că pentru un  moment a avut impresia că este la școală. Mi-a declarat cu lacrimi în ochi: ,, Doamna vreau la școală!” Reacția a fost lanț: ,,Da, doamna, vrem la școală!”, iar reîntoarcerea mi-a confirmat dorul de școală, de noi prin îmbrățișări strânse și participarea totală la orele ce-au urmat.

Dacă sunteți printre cei ce cred în educație fiți alături de noi în acest proiect și ajutați-ne să le oferim elevilor pe lângă actul educațional și o clădire a școlii renovată care să le fie context favorabil dezvoltării armonioase, care să le fie cuib dulce de unde să- și pornească zborul spre viitor.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?