ROCA Industry raportează venituri combinate de aproape 400 mil. lei în 2022 și vizează listarea pe piața principală a Bursei anul acesta
Companiile din Holding înregistrează astfel o creștere de 24% față de anul anterior.
ROCA Industry vizează anul acesta o cifră de afaceri cumulată de 150 mil. EUR și extinderea operațională și geografică pan-europeană, având deja o companie de top 3 în Europa în cadrul portofoliului.
Rezultatele arată că România are potențial de a dezvolta campioni regionali. Ne dorim să punem acest gigant care a fost multă vreme latent – industria țării – pe harta Europei, declară reprezentanții ROCA Industry.
ROCA Industry, primul holding românesc de companii de materiale de construcții, lansat de ROCA Investments, raportează venituri combinate de 388,1 milioane de lei (aproape 80 mil. euro) la nivel de grup, conform raportului anual preliminar pentru anul 2022. Veniturile combinate ale companiilor din cadrul ROCA Industry înregistrează astfel o creștere de 24% față de aceeași perioadă a anului anterior.
Reziliente în contextul atipic al pieței, marcat de creșterea costurilor materiilor prime de-a lungul anului, companiile din portofoliul ROCA Industry au avut capacitatea de a încorpora cea mai mare parte a costurilor în prețul produselor vândute, astfel că marja EBITDA s-a situat la 11% in 2022. Companiile din grup au realizat conform raportului preliminar pe 2022, un nivel EBITDA combinat de 42,7 mil. RON, respectiv un profit combinat de 21,6 mil. RON.
“Rezultatele obținute în 2022 reconfirmă capacitatea României de a dezvolta campioni industriali regionali, sub un management performant de holding, care își propune să pună acest gigant care a fost multă vreme latent – industria țării – pe harta Europei. Inaintăm astfel către următoarea etapă de dezvoltare a ROCA Industry: listarea pe piața principală a BVB în 2023, împreună cu o majorare de capital social. Obiectivul nostru este să gestionam un grup de companii cu minim 10 fabrici performante, cu prezență semnificativă pe piețele europene și să ajungem la o cifră de afaceri cumulată de aproape 150 de milioane de euro la final de 2023,” a declarat Ionuț Bindea, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al ROCA Industry.
La nivelul anului trecut, toate companiile din ROCA Industry au atins performanțe semnificative, înregistrând creșteri ale cifrelor de afaceri între 14% și 40%. “Viziunea noastra este de a replica la nivelul întregului grup modelul campionului regional BICO: acesta este deja cel mai mare producător din centrul și estul Europei și se apropie de top 3 la nivelul întregii Europe,” subliniază reprezentantul grupului.
Într-o perioadă marcată de cea mai ridicată rată de creștere a inflației în Europa din ultimii 40 de ani și cu un prim conflict la granițele Romaniei din ultimii 80 de ani, performanțele din 2022 ale holdingului s-au înregistrat pe fondul unor procese intense de creștere a agilității și rezilienței implementate la nivelul companiilor, gradului ridicat de specializare la nivel de holding, care permite îmbunătățirea performanțelor operaționale, cât și ca urmare a extinderii operațiunilor prin noi fuziuni si achiziții (M&A).
ROCA Industry, listată din ianuarie 2021 pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul ROC1, deține, direct si indirect, un număr de 6 companii – performeri în sectoarele specifice de activitate: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), Sarcom (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), Eco Euro Doors (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), Dial (producător de produse din fir metalic), precum si producatorii de fibră de sticlă Terra și Europlas prin intermediul BICO Industries.
ROCA Investments, un brand fondat de Impetum Group, este acționarul majoritar al holdingului ROCA Industry. O companie de private equity cu specific de acționar majoritar, aceasta are o expertiză validată în preluarea companiilor antreprenoriale de dimensiune medie și transformarea acestora în performeri în sectoarele strategice în care activează.
Prognozele naționale și cele ale Comisiei Europene arată că sectorul construcțiilor va avea un comportament rezilient în 2023, urmat de o curbă de creștere accentuată pe termen mai lung, în următorii 3-5 ani. Contextul este unul favorabil, caracterizat de o nevoie reală de construcții rezidențiale, procentul de locuințe raportat la populație fiind sub media statelor europene din Vest, de nevoia de lucrări de eficientizare energetică, precum și de proiecte mari de infrastructură sau de alte nevoi specifice pe piețele regionale, în contextul evoluțiilor geo-politice recente (precum iminenta reconstrucție a Ucrainei).
Note:
Comunicatul de presă are la bază rezultatele preliminare aferente anului 2022, comunicate investitorilor la încheierea zilei de 28.02.2023 în cadrul raportului anual preliminar ROCA Industry. Acestea nu sunt performanțele finale, rezultatele financiare finale urmând a fi comunicate la încheierea exercițiului financiar aferent anului 2022.
Portofoliul ROCA Industry (detalii despre structura holdingului și companiile deținute): Companii | ROCA Industry
Informațiile fac referire la rezultatele combinate ale companiilor (care, în terminologia specifică, sunt diferite de rezultatele consolidate, acestea reprezentând alt paramentru de raportare). Rezultatele combinate sunt rezultatele obținute prin adunarea rezultatelor individuale ale companiilor, indiferent de data achiziției sau procentul de deținere și fără impactul amortizării fondului comercial. Acestea sunt relevante deoarece arată exclusiv performanța operațională a companiilor, independent de aspecte ale tranzacțiilor sau ajustări contabile tranzitorii. Deoarece rezultatele combinate sunt oglinda activității operaționale a companiilor, acestea sunt cele pe care managementul holdingului le urmărește cu precădere.