Schema de ajutor de stat în contextul crizei economice generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Schema de ajutor de stat în contextul crizei economice generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Companiile au transmis EximBank cereri de garanții si finanțări cu componenta de
ajutor de stat de peste 750 milioane de lei

EximBank a înregistrat, în două luni de la lansarea schemei de ajutor de stat menită să asigure lichiditate și accesul la finanțare al firmelor care se confruntă cu dificultăți în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, solicitări pentru susținerea capitalului de lucru și pentru investiții, sub formă de garanții și finanțări, în valoare de peste 750 milioane de lei de la companiile cărora le este destinat acest program.
”În cadrul acestui program financiar, destinat asigurării lichidității și accesului la finanțare a companiilor românești afectate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cererile aflate în analiză la EximBank cumulează la acest moment peste 750 de milioane de lei pentru cele două componente ale schemei ajutor de stat, respectiv credite cu dobândă subvenționată și garanții de stat. Faptul că solicitările au fost primite de la companii care activează în aproape toate domeniile economice, de la industria prelucrătoare, agricultură, comerț, construcții, până la IT, reprezintă un indicator clar al repercursiunilor pe care acest conflict le are la nivel economic, dar și al necesității implementării de măsuri de sprijin financiar. Avem convingerea că, utilizând instrumentele pe care statul român le pune la dispoziția comunității de business prin intermediul EximBank, firmele românești pot traversa această perioadă dificilă minimizând efectele asupra derulării afacerilor și, de aceea încurajăm atât companiile, cât și băncile comerciale să valorifice la maximum această resursă”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.
Potrivit solicitărilor primite de EximBank, dificultățile cu care se confruntă firmele românești în contextul conflictului din Ucraina sunt generate de perturbarea fluxurilor comerciale și a lanțurilor de aprovizionare ce s-a tradus în aprovizionare insuficientă și discontinuă cu materii prime, dar și a logisticii de colectare, distribuție și procesare – cu efecte în special în sectorul produselor agricole, de creșterile mari și neașteptate de prețuri ale materiilor prime și a energiei, cu impact semnificativ asupra capacităților de producție. De asemenea, un alt element perturbator în activitatea companiilor îl constituie insuficienta lichiditate pe fondul majorării costului finanțărilor, dar și al capitalizării diminuate post criza pandemică.
Schema de ajutor de stat Ucraina se adresează companiilor mari și IMM-urilor cu o cifră de afaceri de minimum 20 de milioane de lei care pot accesa credite de investiții și credite pentru capital de lucru, la rate de dobândă subvenționată, precum și garanții de stat care acoperă maximum 90% din creditele de investiții și creditele pentru capital de lucru acordate de băncile comerciale, ca expuneri noi. Finanțările și garanțiile se acordă până la data limită de semnare a documentației contractuale ce va fi actualizată permanent pe site-ul EximBank, dar nu mai târziu de 31.12.2023.
EximBank este o bancă universală 100% românească, aflată în top 10 cele mai mari instituţii de cre¬dit după active. Banca operează o rețea de 83 de sucursale și 26 de Centre de Afaceri, acestea din urma fiind dedicate exclusiv companiilor, care îi permite să fie aproape de clientela de retail și corporate și să implementeze diverse programe de dezvoltare românești și europene. În plus, pentru că acționează ca agent al statului pe piața de garanții și asigurări, EximBank este unul dintre instrumentele prin care fondurile publice, puse la dispoziție de statul român, susțin dezvoltarea durabilă a economiei. Pentru mai multe detalii: www.eximbank.ro

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?