Interviu cu dr. Iulian Călin

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Interviu cu dr. Iulian Călin

1. La doar treizeci și șapte de ani ați reușit să scrieți istorie prin diverse reușite profesionale transpuse în intervenții cardiace, realizate cu succes. Ce simțiți, atunci când vă priviți pacienții recuperați?
În primul rând, vă rog să-mi permiteți să vă mulțumesc și să vă spun că mă simt onorat pentru acest interviu. În al doilea rând, aș vrea să vă spun că această intrebare o găsesc un pic incomodă, deoarece eu nu “scriu istorie” ( și nici nu am scris 😊) ci doar mă consider foarte norocos și recunoscător că am avut șansa de a întâlni și de a lucra cu o echipă de oameni minunați, care m-au format și mi-au coordonat activitatea încă din timpul rezidențiatului, și care, initial, mi-au fost mentori, apoi colegi și, în final, prieteni iar acesta este un lucru, cu adevarat, minunat pentru orice medic tânăr.
În al treilea rând, mă simt iarăși norocos și privilegiat și pentru că am avut sansa să lucrez într-un centru de cardiologie care a vrut să scrie istorie (și aici nu mă feresc de cuvinte) și a împins mult în față cardiologia românească, prin introducerea unor intervenții care s-au realizat în premiera pentru țara noastră.
În al patrulea rând, referitor la reușitele personale, trebuie să spun că în cariera de medic ai nevoie de foarte multe ore de muncă ca să obții experiența necesară de a trece la nivelul următor de complexitate a cazurilor, iar acest lucru nu se realizează deloc ușor. În domeniul meu de activitate (cardiologia intervențională), cazurile sunt, cu adevărat, complexe și dificile și implică, de fapt, o muncă de echipă, în care toți cei care participă (colegul intervenționist, cardiologul clinician, cardiologul specializat în ecografie, anestezistul, asistenții de sală etc), fac parte din acest tablou de reușite, întrucât fiecare are un anumit rol bine stabilit, fără de care ar fi imposibil să rezolvi cazul; așa că mi-ar fi greu să mă văd pe mine drept singurul om care a rezolvat, cu bine, un caz complex, cel mult pot să-mi atribui anumite merite când se impune luarea de decizii când lucrurile trec de la planul A la planul B, sau C. Așa, pe scurt, când văd pacienții recuperați care vin la control nu fac decât sa le spun colegilor “ l-am văzut pe pacientul X la consult și este foarte bine!” ; ne bucurăm împreună câteva minute pentru treaba bine făcută, apoi ne vedem de program.

2. V-ați gândit, vreodată, la modul serios să emigrați?

La modul serios, nu! Și motivele sunt cele de mai sus! Am avut tot ce îmi trebuie ca să mă simt tot timpul împlinit din punct de vedere profesional și să simt că evoluez ca medic, dar și ca om, deși este adevărat că aș vrea ca unele lucruri, pe care eu le consider importante pentru pacienti, să se schimbe, mai repede, în țara noastră.

3. Sunteți unul dintre medicii care este aproape de știință; cât de importantă este această viziune bazată pe dovezi și cercetare în succesul muncii dvs?

În medicina actuală, totul se face bazat pe dovezi. Spre exemplu, în cardiologie, disciplina în care profesez, toate deciziile pe care un medic le ia pentru tratarea unui pacient, sunt luate în conformitate cu recomandările din ghidurile Societății Europene sau Americane de Cardiologie! Și în aceste ghdiuri lucrurile sunt foarte clare și toate recomandările sunt bazate pe rezultate din studii, pe dovezi și cercetare medicala! Și dacă nu ești convins, poți oricând să accesezi articolul care îți arată felul în care a fost efectuat un studiu și care au fost rezultatele! Așa că medicina pe care o practic eu este în continuă inovație (inima este un organ extrem de complex despre tratarea căruia care știm multe, dar totuși putine, deoarece mereu apar noutăți) și nu o poți separa de tot ce înseamnă cercetare, dovezi și noutăți.

4. Spuneți răspicat că singurul medicament pentru vasele de sânge este mersul pe jos. Cât de des reușiți să puneți în aplicare acest sfat?

Oricand am posibililtatea, prefer să merg pe jos! La spital încerc să mă mișc, în majoritatea timpului, folosind treptele și cât mai puțin liftul (și trebuie să menționez că laboratorul de catetersim unde îmi desfășor activitatea este la etajul 7 și cabintele de consultație sunt la parter), iar tot în apărarea mea spun că am o mașină care anul acesta împlinește 6 ani și are 40 de mii de km!

5. Fumatul este un „sport” național, pe plaiurile mioritice, din păcate. Ce le transmiteți minorilor care deprind acest viciu mult prea din timp?

Le-aș spune că plamanii lor sunt complet dezvoltați și maturi abia dupa ce trec de vârsta de 18 ani (ca întreg organismul, de fapt) și ceea ce lor acum li se pare cool o să le strice unora rău de tot planurile vieții, peste 20 de ani, intrebându-se ce au facut gresit…

De asemenea, cum îi putem motiva pe seniorii care au fumat de prea multă vreme să se dezvețe?

Adulților le-aș spune că, după părerea mea, nu exista boală gravă care sa nu aibă ca factor de risc major fumatul! Ok, poate nu o să faci infarct miocardic sau accident vascular cerebral, sau nu o să ai picior amputat, dar, spre exemplu, poți să faci o mulțime de forme de cancer, nu doar pulmonar.

6. De la cine ați moștenit ambiția și perseverența pentru studiul și îmbunătățirea personală continuă?

Nu stiu. Eu, personal, mă consider un om norocos că m-am născut așa, dar trebuie să spun că și viața m-a modelat, în sensul că mi-am dat seama, încă din copilărie, că fără ambiție și perseverență, nu prea ai șanse să-ți depășești condiția ce nu este una favorabila pentru toți la început, daca ma intelegeti! Mai târziu, în viața de adult, mi-am dat seama că am facut alegerea bună și am continuat la fel.

7. Ce strategii utilizați pentru a vă cultiva compasiunea față de pacienți, dar și pentru a evita epuizarea sau oboseala emoțională?

Se știe că medicina este o profesie cu un grad foarte ridicat de stress și sindromul burnout este foarte frecvent întâlnit în rândul cadrelor medicale și recunosc că nici eu nu am fost străin de el. Personal, ca antidot pentru epuizarea fizică și emoțională am, în primul rând, pasiunea foarte mare pentru ceea ce am ales să fac, iar asta îmi dă, uneori, resurse nebănuite. Pe lângă pasiune, alte lucruri care am observan că ajută mult sunt profesionalismul și felul de a fi cât mai uman și sincer în relația cu pacientul, pentru că asta îmi încarcă, cumva, psihic bateriile. Pe de altă parte, sunt de neevitat perioadele de stress în care programul este foarte încărcat și cazurile care se complică, iar astfel de situații te afectează emoțional, așa că, nu de puține ori, mă duc acasă cu problemele de la spital.

8. Vindecați inimi frânte, la propriu. Cât de sinuoasă este recuperarea unui pacient cu afecțiuni cardiologice, comparativ cu a oricărui alt organ vital?

Unul din lucrurile pe care eu le ador la specialitatea mea este simplitatea cu care poate rezolva probleme foarte grave și la care, în majoritatea cazurilor, nici măcar nu este nevoie de recuperare! Spre exemplu, am avut câțiva pacienți revascularizați în diverse teritorii arteriale (inimă, picioare, artere carotide) care după interventie, m-au întrebat la ce ora pot pleca a doua zi, pentru că au un avion de prins … și îmi aduc aminte că nu erau zboruri scurte deloc! I-am lăsat să meargă și motivul pentru care am făcut-o este pentru că în cardiologia intervențională nu folosim tăieturi, majoritatea intervențiilor se fac doar cu anestezie locală, prin puncționarea unei artere periferice, care este închisă imediat dupa terminarea intervenției, ceea ce face ca pacientul să se poată ridica din pat în maximum 2 ore! Evident că recuperarea este de la caz la caz, dar majoritatea pacienților nu au nevoie de o recuperare propriu-zisă, ci de schimbarea stilului de viață, pentru a preveni alte spitalizări (întrucât în cardiologie, din păcate, problemele medicale devin cronice, pacientii au nevoie de tratament pentru toată viața și schimbarea stilului de viață actual, cu unul mai sănătos este o parte importantă a tratamentului general). Bineînțeles că sunt și cazurile grave și foarte grave, cu afecțiuni neglijate foarte mult timp de catre pacient, sau urgențele acute severe, la care recuperarea ține, mai mult, de resursele organismului decât de recuperarea necesară intervenției, în sine!

9. Una dintre relațiile de siguranță pe care o cultivați, din plin, este cea cu mama dumneavoastră. Care este lecția pe care v-a „predat-o” și pe care o aplicați, întocmai, în viața personală?

Cu mama am avut de când mă știu o relație foarte apropiată (deși dacă îmi permiteți o remarcă în scop de glumă, dacă am sta de vorbă cu psihologi adepți ai psihanalizei freudiene asta nu e prea bine pentru mine😊), ea fiind omul care, printre multe altele, mi-a predat o lecție de viață foarte importantă!
Există acest episod în viața mea, se întâmpla pe la jumătatea facultății, în care dacă puneai, matematic, socotelile pe hârtie, se punea problema să renunț la studii, din cauza veniturilor familiale practic inexistente la acel moment (ne amintim criza economică de la sfârșitul anilor 2000) iar mama … mama a făcut ceva ce eu simt acum că a fost un punct de cotitură în viața mea și mi-a predat lecția omului/părintelui care, cu sacrificiu, face din imposibilul posibil.

10. Profilaxia (medical ii spunem preventie 😀 ) este secretul unei vieți sănătoase și longevive. Cum facem să încurajăm semenii să meargă la medic, înainte de a suferi o afecțiune?”

Evident că este ideal să deschizi ușa cabinetului medicului de familie cu niște analize de rutină în mână la fiecare câțiva ani (asta dacă nu te știi cu vreo condiție medicală ce necesita urmărire specială)…dar câți oameni fac asta? Vă zic eu, Foarte puțini! De ce? Pentru că avem educația, ca popor (sau lipsa de educație, mai bine zis) conform căreia, dacă nu te doare ceva, înseamnă că totul este în regulă! Dar este complet greșit, întrucât multe probleme de sănătate ce sunt grave pot fi recunoscute sau chiar anticipate, prin vizite la medicul de familie, odată la câțiva ani.
Dar să vă dau un exemplu din cardiologie: există o serie de factori pe care noi îi numim factori de risc cardiovasculari, care au legătură directa cu afectarea arterelor inimii, iar acești factori necorectați, pot duce la apariția infarctului miocardic acut (boala care este cea mai frecventă urgență medicală și cu mortalitatea cea mai mare). Acești factori sunt într-o ordine aleatorie: sedentarismul, obezitatea, tabagismului, nivelul crescut al colesterolului, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și stresul. Vă rog să-mi spuneți care dintre aceste boli doare și te va face să mergi la medic? Și cati dintre noi știm că, de fapt, aceste boli în sine, netratate sunt cele care predispun la apariția unei afecțiuni ce-ți poate fi fatală? Așa că răspunsul este acesta: prin educație medicală organizată la nivel național!”

Interviu preluat de pe http://paginadepsihologie.ro/

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?