Domnul Tony Murphy își începe mandatul de președinte al Curții de Conturi Europene

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish

Astăzi, 1 octombrie 2022, domnul Tony Murphy preia funcția de președinte al Curții de Conturi Europene pentru un mandat de trei ani, reînnoibil.

Domnul Tony Murphy, cetățean irlandez, a fost ales de membrii Curții la 20 septembrie pentru a exercita funcția de președinte al instituției pentru perioada cuprinsă între 1 octombrie 2022 și 30 septembrie 2025. Acesta îi succedă domnului Klaus-Heiner Lehne, care a ocupat funcția de președinte al Curții din 2016.

Originar din Cabra, în apropierea Dublinului, Tony Murphy a devenit membru al Curții de Conturi Europene în 2018 și a fost responsabil în principal de audituri financiare, inclusiv în calitatea sa de membru responsabil de raportul anual privind bugetul UE. El a condus de asemenea audituri pe teme precum sărăcia în rândul copiilor și regularitatea cheltuielilor în cadrul politicii de coeziune a UE. Anterior, a ocupat funcția de director al Camerei IV (Reglementarea piețelor și economia competitivă) și de șef de cabinet al unui membru al Curții de Conturi Europene. Și-a început cariera la sfârșitul anilor 1970 ca auditor în cadrul Biroului Controlorului și Auditorului General din Dublin. Pentru CV-ul complet, faceți clic aici.

„Este o deosebită onoare să fiu ales președinte al Curții de Conturi Europene. Doresc să le mulțumesc membrilor Curții pentru încrederea pe care mi-au acordat-o”, a declarat domnul Tony Murphy la scurt timp după ce a fost ales. „Sunt foarte conștient de uriașa responsabilitate pe care o implică acest rol. Voi pune accentul pe continuarea activităților noastre care contribuie la îmbunătățirea răspunderii de gestiune și a transparenței în toate tipurile de acțiuni ale UE. Acest lucru este important pentru încrederea cetățenilor în UE și în finanțele acesteia.”

Tony Murphy devine președintele instituției – cel de al 12-lea – într-un moment în care UE, în general, și Curtea de Conturi Europeană, în special, se confruntă cu provocări majore. Una dintre cele mai importante sarcini ale instituției în cursul mandatului domnului Murphy va fi să se asigure că bugetul de 1,8 mii de miliarde de euro al UE este gestionat într-un mod riguros și eficace și, de asemenea, că pachetul Next Generation EU contribuie în mod eficace la redresarea economică în cele 27 de state membre.

 

Informații de fond

Curtea este auditorul extern independent al Uniunii Europene. Rapoartele și avizele sale reprezintă o verigă esențială a lanțului de asigurare a răspunderii pentru gestiunea finanțelor UE, ele fiind utilizate pentru a garanta faptul că cei responsabili de implementarea politicilor și a programelor UE – Comisia, alte instituții și organe ale UE și guvernele statelor membre – dau seamă pentru actul de gestiune. Curtea avertizează cu privire la riscurile existente, oferă asigurare, semnalează existența atât a deficiențelor, cât și a bunelor practici și formulează recomandări adresate factorilor de decizie și organelor legislative cu privire la modul în care se poate îmbunătăți gestionarea politicilor și a programelor Uniunii.

Președintele Curții de Conturi Europene este ales de cei 27 de membri ai Curții din rândul acestora, pentru a-și asuma rolul de primus inter pares (primul între egali) pentru o perioadă reînnoibilă de trei ani. Președintele este responsabil de strategia instituției, de programare și de gestionarea performanței, de comunicare și de relația cu mass-media, de chestiunile juridice și de auditul intern și reprezintă instituția în relațiile sale externe.

Future Economy nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile primite şi publicate pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Future Economy nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii false transmise de către beneficiarii comunicatelor/anunturilor de presă.

Future Economyîşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări necorespunzatoare sau acuzaţii si încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.futureeconomy.ro este destinat informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile Future Economy în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe futureeconomy.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei mereu cele mai actuale informatii?